5 vapen mot stress

Ibland när man har otroligt mycket i huvudet och är superstressad tycker jag att det känns bättre om man tar en kvart av sin dyrbara tid och gör en planering av något slag. Jag är en person som konstant tackar ja till för mycket saker. Den vanliga att-göra listan har ofta för många punkter för att listan överhuvudtaget ska hjälpa. Här är några sätt att få överblick som jag brukar använda mig av. Jag älskar listor hihi.

1. Att göra listan -deluxe

Det här är mitt bästa vapen mot stress. Jag gör en plan över en eller två dagar med en klassisk ”att göra”- lista fast indelad i kategorier. Kategorierna kan man såklart skräddarsy beroende på vad man lever för typ av liv. Jag har 6 kategorier:  Personligt (t.ex. träna) Maintenance (typ diska, posta brev, löpande grejer du behöver göra) Jobbrelaterat (t.ex repa in låttexter) Små mål sånt som du vill långsiktigt vill bli bättre på (för mig består den här punkten mest av ullspinning just nu). Sen skriver jag upp en Plocklista med saker som inte är panik men som vore bra (t.ex. det vore grymt om jag hann lägga ut en annons på tradera men det gör inget om jag inte hinner). Sista kategorin är Kontakta (en lista på folk jag på något sätt måste kontakta under dagen).

Är listan för lång för vad du hinner med, planera följande dag på samma sätt och sprid ut uppgifterna. Stryk eftersom och blanda kategorier efter prio-ordning. Det är grymt att inte ha allt i huvudet. Så fort det finns på papper blir det en konkret sörja istället för en ohanterlig sörja.

2. Skit i allt-metoden

En väldigt jobbig grej för en arbetsmyra som mig men om man lyckas är det grymt. Metoden går ut på att du envist ignorerar allt och alla några timmar (ja, stäng av telefonen). Då gör du alla saker som får dig att orka genom att prioritera dina ”needs” först. Träna, Äta, Laga matlådor med jättebra mat, Duscha, gå ut i solljuset minst en 30 min. Sen efter det kan du köra ett super race. Din kropp är påtankad och stressen kanske inte biter lika bra, vad vet jag? Framförallt det här med matlådor tycker jag är bra. Av någon anledning kollapsar man ofta på flera fronter under mycket stress.

3. American Time-blocking

dvs. skriv alla klockslag på en lista och bredvid låser du tid till en aktivitet. Räknar man hela timmar får man dessutom oftast kanske en stump över av en timme vid lunch t.ex. och då kan man låna småsaker från sin att göra lista. Ungefär så här:

  • Kl 7 Frukost och göra sig i ordning
  • Kl 8 Svara på mejl
  • Kl 9 Restid osv osv.

4. Människo-modellen

Prioritera det som påverkar människor först. Dvs lägg energi på att vara en nice person, ring alla du måste kontakta och skit i sånt som ingen (utom du) blir känslomässigt påverkad av t.ex. att städa.

 

5. Bästa tipset: SÄG NEJJJJJJJ

say_no

Säg nej till för mycket prylar, säg nej till jättedåliga arbetsvillkor, säg nej till nästan helt omöjliga deadlines, nej till flummiga arbetsuppgifter och säg nej till 45 roliga men tidskrävande projekt under samma vecka. Allt blir halvdant, du blir stressade och tillslut blir inget av de jätteroliga projekten kul.

Allt detta kanske känns lite väl mycket Rainman men för mig är det här ett av de få sätten jag faktiskt kan börja ta tag i något och inte bara springa runt och vara stressad över att jag har sååå mycket att göra. Bästa sättet är såklart att jobba förebyggande genom att konstant vägra ta på sig för mycket saker men ibland rår vi inte för hur allt tillslut klumpar ihop sig. För mig har de här 2 närmaste veckorna har ekat tomma i kalendern innan denna helg när det plötsligt exploderade saker som måste göras utan att för den delen vara några riktiga jobb.

 

 

 

 

Annonser

2 thoughts on “5 vapen mot stress

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s