Före och efter badrumsrensningen

Nu har jag storrensat i badrumsskåpet. Jag har läst innehållsförteckningar och försökt hitta utgångsdatum. Det var helt klart lättare sagt än gjort. 5 st förpackningar hade gått ut. 11 kunde jag fortsätta använda. Men på hela 21 produkter hittade jag inget utgångsdatum alls! Framförallt Loréals produkter saknade utgångsdatum. Sen lärde jag mig något nytt. Det finns en märkningen med en liten burk med öppnat lock, där står det en siffra. Den siffran representerar antalet månader produkter är okej efter öppnandet.Visste ni det? Det visste inte jag. Där rök en hel del av de där 21 produkterna. En produkt som håller i över 30 månader måste enligt lag inte ha ett utgångsdatum på förpackningen. En förklaring till omärkta produkter är att producenten förutsätter att konsumenten använder produkten inom 30 månader. Hmm så det var därför vissa produkter var omärkta?

Såhär såg det ut när jag rensade. Har jag någonsin tyckt mig behöva alla dessa flaskor?

badrens

Jaha, varför ska man bry sig om utgångsdatum då? Man ska ju inte äta produkten liksom? Jo, vissa av ämnena i en produkt blir precis som mat dåliga. Limonene är ett doftämne som finns i många produkter, även i ekoprodukter faktiskt där de ofta är en del av en eterisk olja som används som doft t.ex pepparmintsolja. När man testar nya fräscha produkter verkar ämnet inte farligt men kollar man ett eller två år senare är ämnet kraftig allergiframkallande. Det här tog ett tag att upptäcka. Man förstod inte varför fabriksarbetarna som hanterade oxiderat limonen varje dag fick så kraftiga allergiska reaktioner när allergitesterna på produkterna visade att det inte var någon fara. Därför ska man vara noga med gamla produkter som innehåller Limonene. Det blir helt enkelt dåligt med tiden och framkallar då allergier.

Jag slängde en bodylotion, 2 set ögonskuggor, 1 ansiktskräm, 1 solkräm, 1 deo, 2 fp sminkborttagning, 1 hårvax och 1 fotkräm. De produkter jag inte har dubbletter av är fotkrämen och solkrämen. Men som jag skrivit innan vill jag dra ner på antalet produkter så jag tänkte faktiskt köra på kokosolja istället för fotkräm och kolla om det fungerar bra. Solkräm däremot blir något att skriva upp på den giftfria önskelistan. Kolla vad fint det blev! Ordning och reda i skåpet även om några produkter som är ”onda” fick följa med tillbaka. Nu återstår det bara att se var jag ska slänga all dessa hemskheter.

badklar

Det blev ju till och med plats över!!!

Annonser

2 reaktioner på ”Före och efter badrumsrensningen

  1. Snyggt! Och bra förstås. Nu måste jag fråga dig vad du tycker. För det jag tycker är svårt, efter min egen resa mot giftfriare badrum, är att jag kan bli väldigt störd när jag besöker andra människors badrum och ser en hel arme av tveksamma produkter i deras dusch, eller otrevliga tvålar på tvättfatskanten. Jag har lust att hålla föreläsning och lägga mig i, men gör det aldrig. För det är ju liksom privat på något vis. Men jag har så svårt att förstå att inte fler bryr sig. Hur gör du? Tänker du missionera eller tiga? Jag tiger inte alltid, hos någon jag känner väl kan jag komma med några synpunkter och råd, men tycker ofta att de flesta inte är så intresserade av att byta produkter.. Alla har redan hittat sina favoriter. Ja,ja…

  2. Hmm det har jag också tänkt på eftersom det ju känns lite privat som du säger. Fast jag smygmissionerar ändå. Inte så att jag kommer med synpunkter på någon särskild produkt utan pratar mer allmänt om att jag har blivit engagerad i kemikaliefrågan. Jag tänker att om man nämner paraben några gånger kanske personen själv blir intresserad av att kolla sin innehållsförteckning. För man kan ju inte tvinga någon till en giftfriare vardag även om man skulle vilja. Sen har jag tur att jag umgås med så många personer som är engagerade och intresserade av närbesläktade frågor som miljö, hälsokost, yoga och djurförsök. Då är det lite lättare att få med sig dem. Sen är ett tips att ge giftfria presenter. Alla gillar att få paket och har du sett värsta tänkbara hårinpackningen hos någon kanske du kan ge personen ett lyxigt ekoalternativ till födelsedagen 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s